vrijdag 28 juni 2013

recensie Sonneveld huis


Sonneveld huis, in Rotterdam

1932-1933, door architect Leendert van der Vlugt in opdracht van A.H.Sonneveld.

 

 

De museumwoning van Rotterdam en rijksmonument het Sonneveld huis. Zeer modern maar toch al zo oud, je zou eigenlijk wel kunnen zeggen tijdloos.

We hebben deze woning met school bezocht in Rotterdam, we hebben door het huis rond kunnen lopen en heel de geschiedenis van het huis kunnen ontdekken.

 

Het Sonneveld huis is erg rechtlijnig met veel glas. Vanaf de buitenkant zag het er niet zo bijzonder uit, maar van binnen was het een hoogstandje architectuur.

Ieder kamer had een efficiënte functie en een daarbij passende inrichting. Alles is grondig uitgedacht en te mooi om te beschrijven. Iedere kamer had zijn eigen kleur en vaste functie. Doordat het zo rechtlijnig is en fantastisch is ingedeeld is het zo modern alles is netjes en precies, geen poespas.

 

Doordat alles zo handig is ingedeeld kan je alles vinden en is alles in het huis netjes. Veel kleur maakt het huis wat vrolijker en speelser in plaats van netheid en strakheid, een perfecte combinatie van de twee. De vele ramen die overal geplaatst zijn laten veel ligt in en verlichte dit enorme huis prima. Deze ramen zorgen er wel voor dat je veel tijd moet besteden aan het schoonmaken. De ligging vind ik ook niet zo gunstig. Het zou zeker geen woonhuis kunnen zijn door de oude apparatuur die ingebouwd is. Daar gaat het alleen niet om het is gewoon simpelweg een mooi huis om te bewonderen.

Ik moet eerlijk zeggen omdat het zo een groot huis is had ik het na een tijdje wel gezien. Ook na de woonkamer waar een enorme vleugel in stond en de badkamers van een prachtige blauw groene keur, maakte niks meer zoveel indruk in het huis.

 

Het Sonneveld huis is tijdloos met zijn plus en minpunten waar iedereen zijn eigen mening over heeft. Het zou dan wel niet woonbaar beschouwd kunnen worden maar het is op zijn minst gewoon een heel groot uitgedacht kunstwerk.

En zeker waard om een keer doorheen te lopen.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten