zaterdag 1 juni 2013

presentatie engagement


Joseph beuys

was een Duitsbeeldhouwer. Hij maakte tekeningen, plastische objecten, sculpturen en installaties. Bekend werd hij met performances en Fluxusconcerten. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.


De werken van Beuys zijn meestal onconventioneel van aard: ze zorgen vaak voor een sterke mening bij de beschouwer. Het avant-gardistische werk van Beuys wordt vaak als sterk conceptueel betiteld: voor hem was het effectief overbrengen van zijn ideeën belangrijker dan de persoonlijke manuele uitwerking van zijn kunstwerken. De uitwerking kon bijvoorbeeld ook gebeuren door technici en handwerkslieden. Hij maakte circa vijfhonderdveertig multiples, die vaak bestonden uit nieuwe combinaties van reeds bestaande industriële voorwerpen. Hij maakte in totaal meer dan 15.000 werken. Als belangrijkste kunstwerk noemde Beuys desgevraagd zijn 'Sociale Sculptuur'. Dit is een radicale kunsttheorie waarbinnen ieder mens kan participeren en verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de samenleving waarin hij leeft.

 

Engagement

Het eikenproject van Joseph Beuys moest resulteren in het doorlopend planten van meer bomen over de gehele wereld om milieu- en sociale veranderingen teweeg te brengen. Ook moest het iedereen bewust maken van onze afhankelijkheid van een groter ecosysteem.

 

Robert Owen

Robert Owen werd in 1771 als zesde kind geboren in Newtown, Wales. Zijn vader was zadelmaker en hoefsmid. Robert was een zeer intelligent kind en heel leergierig. Na negen jaar op school te hebben gezeten, werkte hij enkele jaren in een plaatselijke winkel voordat hij naar Londen vertrok. Daar voegde hij zich bij zijn broer en werkte hij in enkele spinnerijen. Vervolgens verhuisde hij naar Manchester, waar hij in dienst kwam van een manufacturenhandel. Op zijn eenentwintigste had hij zich omhoog gewerkt tot fabrieksmanager bij Chorlton Twist Mills.

Veel van de ideeën die Owen verwezenlijkte, zijn tegenwoordig in de industrielanden vanzelfsprekend geworden. Daartoe behoren de afschaffing van kinderarbeid, onderwijs aan kinderen, arbeidstijdverkorting, motivatie van de werknemers en hygiënische arbeidsomstandigheden.

Owen heeft niet alleen een utopie bedacht en er over gepubliceerd, hij heeft ook de daad bij het woord gevoegd. In de Nieuwe Wereld werd in 1825 een kleine Duitse nederzetting gekocht (Indiana, VS). De nederzetting heette New Harmony maar kwam om uiteenlopende redenen niet van de grond. De inwoners wisten de balans tussen de vrijheid van het individu en gebondenheid als onderdeel van het collectief niet te vinden. Ook het verbieden van privé-bezitsvorming droeg bij aan de instabiliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten